1000 feletti nevezett minta!
Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett pálinkaverseny eddig hat alkalommal került megrendezésre, melynek története 2010-ig nyúlik vissza. Előbb csak a helybeli pálinka barátokat szólította meg az egyesület, majd egy év múlva már négy megye 28 településéről 168 pálinkamintával neveztek a résztvevők. A mintaszám ezt követően folyamatosan emelkedett. 2012-ben 346, 2013-ban 785, 2014-ben 1030 nevezett pálinkával és párlattal találkozott a zsűri. Az idei 1000 feletti nevezési szám jelzi, hogy ez a töretlen fejlődés most sem tört meg. 116 településéről, 257 nevezőtől összesen 1021 versenyminta érkezett. Évek óta rendszeresen, egyre nagyobb számban érkeznek a megmérettetésre külhoni nevezések is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az idén, 2015 januárjában Szlovákia, Románia mellett Lengyelországból és Ausztriából is érkezett minta a versenyre. A szervezők számára külön büszkeség és megtiszteltetés, hogy ez évben először átlépve Európa határait, Kínából is neveztek párlatokat.
A Quintessence Pálinkaverseny díjazottjaként szerepelni rangot és szakmai elismerését jelent, hiszen Magyarországon az egyedüli verseny az ongai, ahol a versenyen a legjobbnak minősülő párlatok kedvezményes nevezési feltétellel indulhattak a világ egyik legrangosabb nemzetközi megmérettetésének tartott párlat versenyére, az ausztriai Destillata-ra.
A 2015-ös verseny zsűri tagja volt: Lovassy György elnök (Pálinka-technológiák), Adamik Anikó (Gyulai Pálinkamanufaktúra Kft.), Csobolya Attila (Várda Drink), Dezső Tibor (Potio Nobilis - Románia), Fabulya Attila (Prémiumital Shop), Főfai Krisztina, Füstös Imre (Potio Nobilis - Románia), Háger-Veres Zoltán (Aroma Bázis Kft.), Hámori Miklós, Hornung József (Nobilis Pálinka), Hornung Zoltán (Gyulai Pálinkamanufaktúra Kft.), Kaizer Gábor (Agárdi Pálinka), Komáromi János (Tuzséri Pálinkamanufaktúra Kft.), Krausz Frigyes (Márton és Lányai Pálinka), Krizl Edit (Brill Pálinkaház), Nagy Attila (Brill Pálinkaház), Nagy Árpád (Árpád Pálinkatanya), Nyilasi Béla (Komorói Pálinkafőzde), Pataki Attila (Pálinkapatak Kft.), Pucsok Sándor (Tiszadadai Pálinkafőzde), Vasas Beáta (Schiszler Pálinkafőzde) és Vértes Tibor (Agárdi Pálinka).
A pálinkaverseny ünnepélyes eredményhirdetésére január 24-én került sor Lillafüreden, a Palotaszállóban, egy pálinka bál részeként, ahol kivételes körülmények között találkoztak a határon inneni és -túli a pálinkabarátok, a legnagyobb kereskedelmi főzdék, bérfőzetők és magánfőzők. A rendezvényre óriási érdeklődés mutatkozott. A közel 500 résztvevő száma csak azért nem volt több, mert a Palotaszálló befogadóképessége nem engedte meg a további jelentkezők és regisztráltak részvételét. A szálló összes szobája újfent megtelt, jórészüket már hetekkel, sőt hónapokkal a rendezvény előtt lefoglalták.
A nevezett pálinkák, párlatok fajta megoszlása 2015-ben: áfonya (6), alma (88), ananász (1), banán (3), berkenyék (6), birs, birskörte (58), bodza (19), bodzavirág (5), boróka (1), borpárlat (10), borzag (gyalog bodza) (2), cékla (4), cseresznye (37), csipkebogyó (4), diólikőr (7), egyéb (7), egyéb likőr és párlat (18), erdei meggy (2), faeper (morus) (10), fekete ribizli (16), füge (1), galagonya (4), görögdinye (1), kajszibarack (86), kökény (18), körte (24), maláta (1), mandarin (2), málna (15), meggy (101), narancs (1), naspolya (2), őszibarack (10), piros ribiszke (1), sajmeggy és erdei meggy (8), sárgadinnye (1), seprőpárlat (2), som (8), sörpárlat (3), sütőtök (2), szamóca, földieper (8), szeder (7), szilva (124), szőlő (152), szőlő törköly (51), tűztövis (1), vadalma (6), vadcseresznye (10), vadkörte (7), vadmálna (1), vadőszibarack (1), vadszilva (mirabolan) (2), vegyes (28), vilmoskörte (41) és zeller (1), zeller-sárgarépa (1).
A nevezett pálinkák helyileg 116 településről érkeztek: Ajka, Algyő, Alsózsolca, Arnót, Aszód, Balatonőszöd, Barabás, Báta, Bekecs, Békéscsaba, Bélmegyer, Biatorbágy, Bogács, Budapest, Bükkábrány, Bükkaranyos, Celldömölk, Csákberény, Csemő, Cserépfalu, Csomád, Csongrád, Dabas, Debrecen, Dunakiliti, Dunaújváros, Edelény, Eger, Encs, Érd, Felsőtárkány, Forró, Fót, Gávavencsellő, Gdansk (Lengyelország), Gesztely, Gödöllő, Gyöngyös, Győr, Györköny, Győrújbarát, Gyula, Harsány, Hernádcéce, Hidasnémeti, Hollókő, Jobbágyi, Kaposvár, Karcag, Kazincbarcika, Kiskőrös, Kistokaj, Kisvárda, Kokad, Komárno (Szlovákia), Komoró, Lajosmizse, Livada, Mályi, Markaz, Mezőcsát, Mikepércs, Miskolc, Mogyoród, Monok, Mór, Múcsony, Muhi, Nagybarca, Nagycsepely, Nagytálya, Nyékládháza, Nyíradony, Nyíregyháza, Onga, Ónod, Ópusztaszer, Perkáta, Pusztavám, Rechnitz (Ausztria), Qingdao (Kína), Sajókeresztúr, Sajólád, Sajópetri, Sajószentpéter, Sajószöged, Sarkad, Sárköz (Románia), Sátoraljaújhely, Sepsiszentgyörgy (Románia), Siófok, Somlóvásárhely, Soponya, Sopron, Szár, Szeged, Székelyudvarhely (Románia), Székesfehérvár, Szentes, Szerencs, Szombathely, Szomolya, Tác, Tarcal, Tarján Tatabánya, Tiszadada, Tiszaföldvár, Tiszaújváros, Tiszavasvári, Tuzsér, Újszilvás, Vámosladány (Szlovákia), Vámosújfalu, Veresegyház, Vönöck és Záhony.
A nevezett pálinkák helyileg 94 különböző főzdében kerültek kifőzésre: Abaújszántó, Ajka, Algyő, Áporka, Aszód, Báta, Bekecs, Békéscsaba, Biatorbágy, Bogács, Boldogkőváralja, Budapest, Bükkaranyos, Cibakháza, Csongrád, Csurgó, Dabas, Damak, Dunakiliti, Dunavecse, Edelény, Érd, Etyek, Felsőzsolca, Fony, Gdansk (Lengyelország), Györköny, Gyula, Gyula, Hajdúbagos, Halmaj, Harc, Hegykő, Hernádvécse, Ibrány, Iklad, Jánd, Kaposvár, Karácsond, Kazincbarcika, Kecskemét, Kesznyéten, Kézdivásárhely
(Románia), Kiskőrös, Kisnána, Kistokaj, Kisvárda, Kokad, Komárom (Szlovákia), Komoró, Lajosmizse, Lónya, Maklár, Márkháza, Mezőkeresztes, Miskolc Prekop Pálinkafőzde, Miskolc, Pel-Job Bt., Mogyoród, Mór, Múcsony, Nagycsepely, Nyíregyháza, Nyírtass, Nyirtelek, Onga, Parasznya, Perkáta, Qingdao (Kína), Sajóhídvég, Sarkad, Sepsiszentgyörgy (Románia), Soltvadkert, Somlóvásárhely, Szabolcsveresmart, Szár, Szeged, Szerencs, Szikszó, Szuha, Tabajd, Tállya, Tarján, Tatabánya, Tényő, Tiszadada, Tuzsér, Újszilvás, Vámosladány (Szlovákia), Vámosújfalu, Vásárosnamény, Velem, Veresegyház, Vönöck és Zamárdi.
A zsűri döntése alapján arany oklevelet kapott 103, ezüst oklevelet 238, míg bronz oklevelet 305 pálinka és párlat. 43 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra.
A Quintessence, korábbbi ongai pálinkaversenyek összesített főbb mutatói
Összesített adatok | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 |
nevezett minta szám | 41 | 168 | 346 | 785 | 1030 | 1021 |
ebből kereskedelmi főzde | 0 | 33 | 42 | 89 | 254 | 309 |
ebből bérfőző | 41 | 123 | 286 | 664 | 676 | 603 |
ebből magánfőző | 0 | 12 | 18 | 32 | 100 | 109 |
nevezők száma | 30 | 78 | 111 | 264 | 332 | 257 |
nevezett minták különböző településről való nevezéseinek száma | 1 | 29 | 69 | 99 | 126 | 116 |
nevezett minták különböző főzdéinek száma | 18 | 35 | 42 | 65 | 112 | 94 |
arany érmes | 10 | 18 | 19 | 36 | 123 | 103 |
ebből kereskedelmi | 0 | 10 | 1 | 3 | 56 | 44 |
ebből bérfőzetett | 10 | 8 | 18 | 32 | 61 | 53 |
ebből magánfőző | 0 | 0 | 0 | 1 | 6 | 6 |
ezüst érmes | 5 | 34 | 68 | 159 | 227 | 238 |
ebből kereskedelmi | 0 | 10 | 5 | 25 | 79 | 82 |
ebből bérfőzetett | 5 | 24 | 61 | 129 | 135 | 136 |
ebből magánfőző | 0 | 0 | 2 | 5 | 13 | 20 |
bronz érmes | 13 | 28 | 71 | 190 | 255 | 305 |
ebből kereskedelmi | 0 | 5 | 9 | 30 | 72 | 92 |
ebből bérfőzetett | 13 | 23 | 60 | 153 | 156 | 181 |
ebből magánfőző | 0 | 0 | 2 | 7 | 27 | 32 |
A nevezett minták folyamatosan emelkedő száma mára megkerülhetetlenül az ország legnagyobb pálinkaversenyévé tette a Quintessence Pálinkaversenyt, amit jól jelez az is, hogy az írott média képviselői és a helyi, illetve regionális mellett az országos televíziók is jelen voltak a januári eredményhirdetéssel egybekötött, a lillafüredi Palotaszállóban megrendezett gálán.