Quintessence

XII. pálinka- és párlatverseny

A legnagyobbá fejlődőtt pálinkaverseny!

1000 feletti nevezett minta!

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett pálinkaverseny eddig hat alkalommal került megrendezésre, melynek története 2010-ig nyúlik vissza. Előbb csak a helybeli pálinka barátokat szólította meg az egyesület, majd egy év múlva már négy megye 28 településéről 168 pálinkamintával neveztek a résztvevők. A mintaszám ezt követően folyamatosan emelkedett. 2012-ben 346, 2013-ban 785, 2014-ben 1030 nevezett pálinkával és párlattal találkozott a zsűri. Az idei 1000 feletti nevezési szám jelzi, hogy ez a töretlen fejlődés most sem tört meg. 116 településéről, 257 nevezőtől összesen 1021 versenyminta érkezett. Évek óta rendszeresen, egyre nagyobb számban érkeznek a megmérettetésre külhoni nevezések is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az idén, 2015 januárjában Szlovákia, Románia mellett Lengyelországból és Ausztriából is érkezett minta a versenyre. A szervezők számára külön büszkeség és megtiszteltetés, hogy ez évben először átlépve Európa határait, Kínából is neveztek párlatokat.

A Quintessence Pálinkaverseny díjazottjaként szerepelni rangot és szakmai elismerését jelent, hiszen Magyarországon az egyedüli verseny az ongai, ahol a versenyen a legjobbnak minősülő párlatok kedvezményes nevezési feltétellel indulhattak a világ egyik legrangosabb nemzetközi megmérettetésének tartott párlat versenyére, az ausztriai Destillata-ra.

A 2015-ös verseny zsűri tagja volt: Lovassy György elnök (Pálinka-technológiák), Adamik Anikó (Gyulai Pálinkamanufaktúra Kft.), Csobolya Attila (Várda Drink), Dezső Tibor (Potio Nobilis - Románia), Fabulya Attila (Prémiumital Shop), Főfai Krisztina, Füstös Imre (Potio Nobilis - Románia), Háger-Veres Zoltán (Aroma Bázis Kft.), Hámori Miklós, Hornung József (Nobilis Pálinka), Hornung Zoltán (Gyulai Pálinkamanufaktúra Kft.), Kaizer Gábor (Agárdi Pálinka), Komáromi János (Tuzséri Pálinkamanufaktúra Kft.), Krausz Frigyes (Márton és Lányai Pálinka), Krizl Edit (Brill Pálinkaház), Nagy Attila (Brill Pálinkaház), Nagy Árpád (Árpád Pálinkatanya), Nyilasi Béla (Komorói Pálinkafőzde), Pataki Attila (Pálinkapatak Kft.), Pucsok Sándor (Tiszadadai Pálinkafőzde), Vasas Beáta (Schiszler Pálinkafőzde) és Vértes Tibor (Agárdi Pálinka).

A pálinkaverseny ünnepélyes eredményhirdetésére január 24-én került sor Lillafüreden, a Palotaszállóban, egy pálinka bál részeként, ahol kivételes körülmények között találkoztak a határon inneni és -túli a pálinkabarátok, a legnagyobb kereskedelmi főzdék, bérfőzetők és magánfőzők. A rendezvényre óriási érdeklődés mutatkozott. A közel 500 résztvevő száma csak azért nem volt több, mert a Palotaszálló befogadóképessége nem engedte meg a további jelentkezők és regisztráltak részvételét. A szálló összes szobája újfent megtelt, jórészüket már hetekkel, sőt hónapokkal a rendezvény előtt lefoglalták.

A nevezett pálinkák, párlatok fajta megoszlása 2015-ben: áfonya (6), alma (88), ananász (1), banán (3), berkenyék (6), birs, birskörte (58), bodza (19), bodzavirág (5), boróka (1), borpárlat (10), borzag (gyalog bodza) (2), cékla (4), cseresznye (37), csipkebogyó (4), diólikőr (7), egyéb (7), egyéb likőr és párlat (18), erdei meggy (2), faeper (morus) (10), fekete ribizli (16), füge (1), galagonya (4), görögdinye (1), kajszibarack (86), kökény (18), körte (24), maláta (1), mandarin (2), málna (15), meggy (101), narancs (1), naspolya (2), őszibarack (10), piros ribiszke (1), sajmeggy és erdei meggy (8), sárgadinnye (1), seprőpárlat (2), som (8), sörpárlat (3), sütőtök (2), szamóca, földieper (8), szeder (7), szilva (124), szőlő (152), szőlő törköly (51), tűztövis (1), vadalma (6), vadcseresznye (10), vadkörte (7), vadmálna (1), vadőszibarack (1), vadszilva (mirabolan) (2), vegyes (28), vilmoskörte (41) és zeller (1), zeller-sárgarépa (1).

A nevezett pálinkák helyileg 116 településről érkeztek: Ajka, Algyő, Alsózsolca, Arnót, Aszód, Balatonőszöd, Barabás, Báta, Bekecs, Békéscsaba, Bélmegyer, Biatorbágy, Bogács, Budapest, Bükkábrány, Bükkaranyos, Celldömölk, Csákberény, Csemő, Cserépfalu, Csomád, Csongrád, Dabas, Debrecen, Dunakiliti, Dunaújváros, Edelény, Eger, Encs, Érd, Felsőtárkány, Forró, Fót, Gávavencsellő, Gdansk (Lengyelország), Gesztely, Gödöllő, Gyöngyös, Győr, Györköny, Győrújbarát, Gyula, Harsány, Hernádcéce, Hidasnémeti, Hollókő, Jobbágyi, Kaposvár, Karcag, Kazincbarcika, Kiskőrös, Kistokaj, Kisvárda, Kokad, Komárno (Szlovákia), Komoró, Lajosmizse, Livada, Mályi, Markaz, Mezőcsát, Mikepércs, Miskolc, Mogyoród, Monok, Mór, Múcsony, Muhi, Nagybarca, Nagycsepely, Nagytálya, Nyékládháza, Nyíradony, Nyíregyháza, Onga, Ónod, Ópusztaszer, Perkáta, Pusztavám, Rechnitz (Ausztria), Qingdao (Kína), Sajókeresztúr, Sajólád, Sajópetri, Sajószentpéter, Sajószöged, Sarkad, Sárköz (Románia), Sátoraljaújhely, Sepsiszentgyörgy (Románia), Siófok, Somlóvásárhely, Soponya, Sopron, Szár, Szeged, Székelyudvarhely (Románia), Székesfehérvár, Szentes, Szerencs, Szombathely, Szomolya, Tác, Tarcal, Tarján Tatabánya, Tiszadada, Tiszaföldvár, Tiszaújváros, Tiszavasvári, Tuzsér, Újszilvás, Vámosladány (Szlovákia), Vámosújfalu, Veresegyház, Vönöck és Záhony.

A nevezett pálinkák helyileg 94 különböző főzdében kerültek kifőzésre: Abaújszántó, Ajka, Algyő, Áporka, Aszód, Báta, Bekecs, Békéscsaba, Biatorbágy, Bogács, Boldogkőváralja, Budapest, Bükkaranyos, Cibakháza, Csongrád, Csurgó, Dabas, Damak, Dunakiliti, Dunavecse, Edelény, Érd, Etyek, Felsőzsolca, Fony, Gdansk (Lengyelország), Györköny, Gyula, Gyula, Hajdúbagos, Halmaj, Harc, Hegykő, Hernádvécse, Ibrány, Iklad, Jánd, Kaposvár, Karácsond, Kazincbarcika, Kecskemét, Kesznyéten, Kézdivásárhely

(Románia), Kiskőrös, Kisnána, Kistokaj, Kisvárda, Kokad, Komárom (Szlovákia), Komoró, Lajosmizse, Lónya, Maklár, Márkháza, Mezőkeresztes, Miskolc Prekop Pálinkafőzde, Miskolc, Pel-Job Bt., Mogyoród, Mór, Múcsony, Nagycsepely, Nyíregyháza, Nyírtass, Nyirtelek, Onga, Parasznya, Perkáta, Qingdao (Kína), Sajóhídvég, Sarkad, Sepsiszentgyörgy (Románia), Soltvadkert, Somlóvásárhely, Szabolcsveresmart, Szár, Szeged, Szerencs, Szikszó, Szuha, Tabajd, Tállya, Tarján, Tatabánya, Tényő, Tiszadada, Tuzsér, Újszilvás, Vámosladány (Szlovákia), Vámosújfalu, Vásárosnamény, Velem, Veresegyház, Vönöck és Zamárdi.

A zsűri döntése alapján arany oklevelet kapott 103, ezüst oklevelet 238, míg bronz oklevelet 305 pálinka és párlat. 43 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra.

 

A Quintessence, korábbbi ongai pálinkaversenyek összesített főbb mutatói

Összesített adatok

2010

2011

2012

2013

2014

2015

nevezett minta szám

41

168

346

785

1030

1021

     ebből kereskedelmi főzde

0

33

42

89

254

309

     ebből bérfőző

41

123

286

664

676

603

     ebből magánfőző

0

12

18

32

100

109

nevezők száma

30

78

111

264

332

257

nevezett minták különböző településről való nevezéseinek száma

1

29

69

99

126

116

nevezett minták különböző főzdéinek száma

18

35

42

65

112

94

arany érmes

10

18

19

36

123

103

     ebből kereskedelmi

0

10

1

3

56

44

     ebből bérfőzetett

10

8

18

32

61

53

     ebből magánfőző

0

0

0

1

6

6

ezüst érmes

5

34

68

159

227

238

     ebből kereskedelmi

0

10

5

25

79

82

     ebből bérfőzetett

5

24

61

129

135

136

     ebből magánfőző

0

0

2

5

13

20

bronz érmes

13

28

71

190

255

305

     ebből kereskedelmi

0

5

9

30

72

92

     ebből bérfőzetett

13

23

60

153

156

181

     ebből magánfőző

0

0

2

7

27

32

 

A nevezett minták folyamatosan emelkedő száma mára megkerülhetetlenül az ország legnagyobb pálinkaversenyévé tette a Quintessence Pálinkaversenyt, amit jól jelez az is, hogy az írott média képviselői és a helyi, illetve regionális mellett az országos televíziók is jelen voltak a januári eredményhirdetéssel egybekötött, a lillafüredi Palotaszállóban megrendezett gálán.