Quintessence

IX. pálinkaverseny

Pálinkaértékelő/bíráló tréningsorozat

A Quintessence pálinka tréningsorozatok célja, hogy a pálinkafőzésben érdekeltek, a minőségi pálinkát fogyasztók és készítők olyan gyakorlati és elméleti ismereteket kapjanak a pálinkák, a gyümölcs- és borpárlatok érzékszervi minősítéséről, fajtajellegéről, a cefrézés és a pálinkafőzetés minőségjavító lehetőségeiről, a pálinkák szakszerű bírálatáról, a bírálati rendszerekről, melyet a gyakorlatban hasznosítani tudnak, ismereteik elmélyülhetnek, érzékszervi bírálatuk finomodhat. Fontos az is, hogy a Quintessence Pálinkaverseny értékelő/bíráló keretének tagjait a képzések révén folyamatosan képezzük, tudásukat megújítsuk, új hozzáértő személyekkel feltöltsük, kiegészítsük!

Az elmúlt években a tematikus tréningek három formában kerültek megrendezésre.

I. Kezdőknek szóló tréningsorozat (40‒45 óra), melyben az alapoktól indulva a pálinkaértékelő/bíráló alapkészségek megismeréséig, gyakorlásáig lehet eljutni. A sorozatot vizsga zárja. A képzéseken – melyet általában kéthetente tartunk ‒ alkalmanként is részt lehet venni.

II. Haladóknak szóló tréningsorozat (90‒120 óra), melyben a pálinkaértékelő/bíráló alapkészségek mélyebb elsajátítása a cél, sok-sok gyakorlással, fajtaismerettel, hibafelismeréssel, számos egyedi, komoly nehézségi fokkal rendelkező, csak itt alkalmazott feladattal és sokszínű gyakorlattal. A sorozat vizsgával zárul. A résztvevők száma limitált. Évente 1, maximum 2 alkalommal kerül meghirdetésre. Aki a vizsgán eléri a 80%-ot, az bekerül a Quintessence Pálinkaverseny értékelő/bíráló bővebb zsűri keretébe.

III. Kizárólag a Quintessence Pálinkaverseny értékelő/bíráló bővebb zsűri keretének szervezett zártkörű felkészítő tréningek speciális témákban, a versenyek értékelő/bíráló tapasztalatai alapján.

A tréningek részben átjárhatók. A nagyobb szakmai tudással rendelkezők is gyakorta végzik el a kezdőknek szóló tréningsorozatot, hogy tudásukat felfrissítsék, megújítsák, karban tartsák, de a kezdők is rögtön belevághatnak a haladók képzésébe, bár célszerűbb előbb az első lépcsőfok elvégzését megejteni.

A tréningeket Lovassy György és Takács László, illetve Nyilasi Béla vezette, vezeti.

A képzésekre jelentkezni korlátozott számban lehet elektronikusan. Bővebb információ kérhető Takács Lászlótól, az Ongai Kulturális Egyesület elnökétől. E-mail cím: okeonga@upcmail.hu

A következő nyilvános, haladóknak szóló tréningsorozat 2018 márciusában indul, melynek meghirdetése 2018 februárban válik esedékessé.