Quintessence

X. pálinkaverseny

Qiuntessence 2017 – Pálinka világa

2017 december 9-én jelenik meg a
Quintessence – 2017 A Pálinka Világa c. könyv.
„Quintessence Pálinkás Könyvek” második kötete.

Kiadó: Ongai Kulturális Egyesület
3562 Onga, Görgey u. 2/A.
okeonga@upcmail.hu
www.okeonga.hu
Felelős kiadó: Takács László (Tel.: +36-70-313-3216)

ISSN 2498-8626
Szerkesztette: Takács László
Szakmai lektor: Prof. Dr. Tóth Magdolna – Lovassy György – Vértes Tibor
Szerzők: Hegedűs Mónika, Krausz Frigyes, Takács László
A kötet mérete: 230x210 mm
Terjedelem: 268 oldal
Belív: 4 + 4 szín CMYK, műnyomó volumenizált 115 g
Borító: 4 oldal 4+0 szín CMYK 1 old, fényes fólia, műnyomó fényes 135 g
Előzék: 2×4 oldal színes, Ofszet 150 g
Kötészet: egészpapír kötés, egyenes hát, fehér oromszegő, 2,5 mm tábla

 

 

A Quintessence Pálinkás Könyvek második kötete – a 2016-ban megjelent első kötethez hasonlóan – három fejezetre tagolódik:


I. Gyökerek – múlt, II. Értékek – jelen, III. Lehetőségek – jövő.

A Gyökerek – múlt fejezetben olyan regeszták olvashatók, melyek kiegészítik, árnyalják és pontosítják a pálinka kultúrtör ténetével kapcsolatos eddigi ismereteinket. Megtudhatjuk, hogy mi volt a klipara, a slivovicza, a vatyka vagy épp a baklya, de értesülünk belőle a korábbi századok legjellemzőbb pálinka fajtáiról, azok főzési sajátosságairól, hogy miként lehetett egy diófalevéllel meghatározni a lepárlás végét, vagy hogy miért követelte a reformkorban Wesselényi Miklós a gabonából való pálinkafőzés betiltását.

Az Értékek – jelen fejezetben a 2017. évi Quintessence Pálinkaverseny azon 82 darab aranyérmes kereskedelmi tételét mutatjuk be magyar és angol nyelven, melyek a pálinkabarát fogyasztók számára hozzáférhetőek, illetve a jelen értékeit kiemelkedően megtestesítik és reprezentálják.


A Lehetőségek – jövő fejezet a szűkebb pálinkás szakmának, de a szélesebb közönségnek is konkrét szakmai ismereteket szeretne nyújtani, hogy a pálinkáik még jobbak legyenek, az olvasók, a pálinkát készítők szakmai ismeretei bővüljenek. Ez alkalommal a Vilmoskörte és a Szomolyai Feketecseresznye pálinkakészítés során lehetséges tudatosabb felhasználásáról tájékozódhatnak a tisztelt olvasók, amit konkrét kutatási-vizsgálati eredményekkel támaszt alá a szerző. A fejezet másik tanulmánya egy sorozat első fejezete, amely az almatermésű gyümölcsökből készített pálinkák legalapvetőbb fajtasajátosságait veszi számba, kitérve a versenyeken legtöbbször nevezett fajtatiszta pálinkák egyedi jellemzőire is. Bátor és egyedülálló vállalkozás ez, hiszen az utóbbi években megsokszorozódott, ugrásszerűen megnőtt a fajta tiszta gyümölcspálinkák és az egzotikus gyümölcsökből készült párlatok száma. Ezek fajta jellegéről, jellemző karakteréről pedig alig vagy egyáltalán nem ejtenek szót a közkézen forgó szakmai kiadványok és könyvek.


E hármas egységben a gasztrovilág megszállott ínyenceitől kezdve, a pálinka előállításával foglalkozó szakembereken át, egészen e nevezetes hungarikumunk kultúrtörténete iránt érdeklődő olvasóig és az egyszerű pálinka fogyasztóig mindenki találja maga számára érdekes, eddig nem ismert epizódokat, útmutatókat vagy épp tanácsokat. Olyan szakmai ismereteket, ami továbbgondolásra érdemes, ami pozitívan befolyásolja a pálinkáról alkotott összképet határon innen és túl, ami elősegíti a minőségi pálinkakészítés és fogyasztás felnőttkorba lépését, magasabb szintre emeli, pozitívan befolyásolja a pálinkák kulturált és értő fogyasztói attitűdjét.


A Függelékben a Quintessence (VIII.) Pálinka- és Párlatverseny – 2017 adatait és eredményét tesszük közre. A fotók a Miskolc – Lillafüred Palotaszállójában idén januárban megrendezésre kerülő díjkiosztó gálán készültek.

Takács László
szerkesztő,
a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója