Quintessence

XI. pálinka- és párlatverseny

Qiuntessence 2018 – Pálinka világa


Quintessence – 2018 A Pálinka Világa
A „Quintessence Pálinkás Könyvek” harmadik kötete.

Kiadó: Ongai Kulturális Egyesület
3562 Onga, Görgey u. 2/A.
okeonga@upcmail.hu
www.okeonga.hu
Felelős kiadó: Takács László (Tel.: +36-70-313-3216)

ISSN 2498-8626
Szerkesztette: Takács László
Szakmai lektor: Prof. Dr. Tóth Magdolna – Lovassy György – Vértes Tibor
Szerzők: Csendes Zsolt, Dúl Udó, Hegedűs Mónika, Takács László
A kötet mérete: 230x210 mm
Terjedelem: 294 oldal
Belív: 4 + 4 szín CMYK, műnyomó volumenizált 115 g
Borító: 4 oldal 4+0 szín CMYK 1 old, fényes fólia, műnyomó fényes 135 g
Előzék: 2×4 oldal színes, Ofszet 150 g
Kötészet: egészpapír kötés, egyenes hát, fehér oromszegő, 2,5 mm tábla

 

A Quintessence Pálinkás Könyvek harmadik kötete ‒ a korábban megjelent kötetekhez hasonlóan ‒ három fejezetre tagolódik: I. Gyökerek ‒ múlt, II. Értékek – jelen, III. Lehetőségek – jövő.

A Gyökerek ‒ múlt fejezetben olyan forrásokat válogattunk össze, amelyek szorosan kapcsolódnak a XIX‒XX. század fordulójának pálinkafőző berendezéseihez, szokásaihoz. Mai szemmel érdekes lehet a korabeli tervezési és kivitelezési elképzelések összehasonlítása a napjainkban elterjedt modern lepárló berendezésekkel és a gyakorlatban alkalmazott desztillálási elméletekkel.

Az Értékek – jelen fejezetben a 2018. évi Quintessence Pálinkaverseny azon aranyérmes kereskedelmi tételét mutatjuk be  ‒magyar és angol nyelven ‒, melyek a pálinkabarát fogyasztók számára hozzáférhetőek, illetve a jelen értékeit kiemelkedően megtestesítik és reprezentálják.

A Lehetőségek – jövő fejezetben a 2016-ban megjelent fahordós érlelésről szóló tanulmány második részében az érlelés konkrét kutatási eredményeiről tájékozódhatnak a tisztelt olvasók. A fejezet másik tanulmánya a csonthéjas gyümölcsökből készített pálinkák legalapvetőbb fajtasajátosságait veszi számba, kitérve a versenyeken legtöbbször nevezett fajtatiszta pálinkák egyedi jel-
lemzőire is. Bátor és egyedülálló vállalkozás ez, hiszen a pálinkaversenyeken az utóbbi években megsokszorozódott, ugrásszerűen megnőtt a fajtatiszta gyümölcspálinkák és az egzotikus gyümölcsökből készült párlatok száma. Ezek fajtajellegéről, jellemző karakteréről pedig alig vagy egyáltalán nem ejtenek szót a közkézen forgó szakmai kiadványok és könyvek.

E hármas egységben a gasztrovilág megszállott ínyenceitől kezdve, a pálinka előállításával foglalkozó szakembereken át, egészen e nevezetes hungarikumunk kultúrtörténete iránt érdeklődő olvasóig és az egyszerű pálinka fogyasztóig mindenki talál a maga számára érdekes, eddig nem ismert epizódokat, útmutatókat vagy épp tanácsokat. Olyan szakmai ismereteket, ami továbbgondolásra érdemes, ami pozitívan befolyásolja a pálinkáról alkotott összképet határon innen és túl, ami elősegíti a minőségi pálinkakészítés és fogyasztás felnőttkorba lépését, magasabb szintre emeli, pozitívan befolyásolja a pálinkák kulturált és értő fogyasztói attitűdjét.

A Függelékben a Quintessence (IX.) Pálinka- és Párlatverseny – 2018 adatait és eredményét tesszük közre. A fotók a versenyre nevezett tételekhez kötődő ongai értékelő/bíráló zsűrizésen, illetve Miskolc – Lillafüred Palotaszállójában, az idén januárban megrendezésre kerülő díjkiosztó gálán készültek.

Takács László
szerkesztő,
a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója