QUINTESSENCE - 2023
XIII. Pálinka és Párlatverseny
Versenyszabályzat
Fontos! Az oldalon olvasható kivonat nem tér ki minden részletre. A teljes versenyszabályzat szövege a mellékelt dokumentumban olvasható, ami itt érhető el!
A verseny kiíró, rendező:
Ongai Kulturális Egyesület (Magyarország 3562 Onga, Görgey u. 2/A.).
Prológus, főbb változások a korábbi versenyekhez képest:
Az utóbbi években eszközölt változások idei továbbvitelére ösztönözte a Quintessence Pálinka és Párlatverseny szervezőit a szomszédos országban vívott háború, a magas infláció, a
megemelkedett árak révén kialakult sajátos gazdsági és társadalmi helyzet. Ennek lényege továbbra is a QUINTESSENCE szó magyar jelentése körül fogalmazódik meg: „tömény párlat, eszencia, kvinteszencia, legjava, lényege, netovábbja valaminek”. Ez a felismerés az eddig alkalmazott bírálói/értékelési/lebonyolítás szabályok, eljárásrendek tekintetében további újítások bevezetésére készteti a szervezőket.
Ennek legfőbb elemei:
- Bevezetésre kerül ‒ az új magán és bérfőzető nevezők, illetve az utóbbi két versenyen érmet el nem ért nevezők esetében ‒ az előbírálati rendszer. Célunk, hogy a „Quintessence” méginkább a legjobbak, a legnagyobbak versenye legyen. Az ő termékeikre, véleményezésére, értékelésére fordítsuk az idő nagyobb részét. Részleteiben mélyebb, árfogóbb, sokrétűbb és még objektívabb visszajelzést kapjanak a nevezett mintáiról az arra érdemesek, míg a Quintessence szintjét még nem elérők a hibák pontosabb azonosításával tudjanak elindulni a fejlődés útján.
- Az értékelésnél használt 100 pontos bíráló/értékelő szoftver az idei évi fejlesztések révén még szélesebb és mélyebb lehetőséget ad a pálinkák és párlatok közötti különbségtételre, a legjobb minták kiemelésére, kiválasztására. A nagyobb versenyeken való Kárpátmedencei elterjedése és ismertsége révén könnyebb eligazodást eredményez a minőségi pálinkák/párlatok eredményességét illetően.
- Az értékelő/bírálók közül a kereskedelmi pálinkafőzdékben, a kereskedelmi tételek értékesítésben érdekeltek a champion díjaknál, míg a magán és bérfőzetőknél érdekeltek a kategória győztes termékek kiválasztásánál nem szavazhatnak. Ezzel is elősegítjük a még pártatlanabb értékelést, növelve a champion díjak és kategória győztes desztillátumok értékét!
- Visszatérünk az „egy” eredményhirdetéshez, ahol a legjobb pálinkát és párlatokat előállító pálinkaházak, bér- és magánfőzők kivétel nélkül találkozhatnak egymással, a közélet prominens személyeivel, megvitathatják a pálinka jelenének és jövőjének kérdéseit, miközben megkóstolhatják a kereskedelemben kapható, a versenyen aranyérmet elérő pálinkákat és párlatokat.
- A nevezési feltételeknél, annak sávos díjfizetési kötelezettségénél elkezdtük az egyégesítést, az egyszerűsítést. A nevezési díjak tekintetében három éve nem volt emelés. Ezt az idén azonban kénytelenek voltunk meglépni, a versenyt érintő megnövekedett költségeknek, egyes területeken realizálódó 115 %-os áremelkedésnek köszönhetően. Az elért szinvonal megtartása, növelése érdekében igaz ez a díjátadó gálára is.
- A bérfőzetők mellett értékeljük az azt előállító főzőmester munkáját is!
- A meggy bekerült a kiemelt champion kategóriájú gyümölcsök közé.
- A nagydíjakért folytatott összetett verseny eredményei közé a kilenc főkategórián belül főkategóriánként maximum három különböző alkategóriában díjazott termék minősítése számít bele.
- Módosult a nagydíjakért folytatott eredményszámítás, még nyiltabbá téve a versenyt.
Járványügyi intézkedések:
- A mindenkor hatályos járványügyi intézkedések módosíthatják a versenykiírást, befolyásolhatják a versenyt és annak tervezett eredményhirdető gáláját. Az ezzel kapcsolatos jogszabály módosítások megjelenését követően szükség esetén a versenykírás módosításra kerül, mely a verseny hivatalos honlapján lesz elérhető. Az addig esetleg már nevezett személyek e-mailben kapnak értesítést a kényszerű módosításokról.
A verseny célja:
- a pálinka, mint Hungaricum népszerűsítése határon innen és határon túl,
- a minőségi pálinka és párlat fogalmának, színes kínálatának, gasztronómiai jelentőségének, valamint a kulturált, mértékletes alkoholfogyasztás fontosságának megismertetése a hazai és külföldi fogyasztókkal;
- a kereskedelmi főzdék, a minőségi pálinkát/párlaot főzető és magánfőző lakosok munkájának elismerése,
- a kereskedelmi forgalomban kapható termékek marketingjének elősegítése, a díjazott pálinkák és párlatok népszerűsítése,
- a pálinka marketingstratégiájához egy kézzelfogható, elismert, szakmailag is megalapozott verseny biztosítása, amely segít a fogyasztók és a kereskedők felé történő kommunikációban,
- a versenyen résztvevő pálinkák/párlatok megmérettetése,
- a minőség javítása, a főzetők saját eredményeinek közlésén keresztül,
- a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása, széleskörű fogyasztói szemléletformálás
- a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése.
A verseny meghirdetésének köre:
A határon innen és a határon túli kereskedelmi főzdék, bérfőzetők és magánfőzők.
Nevezési határidő:
2023. január 16. (hétfő) 17.00 óra.
Nevezési minta:
Kereskedelmi főzdéknek 3 X 0,35 vagy 2 X 0,5 liter. Magán és bérfőzetőknek fajtánként minimum 1 X 0,5 liter.
Nevezési díj:
- A nevezési díj a nevezett tételszámnak megfelelően sávosan változik. A nevezési díj befizetése feljogosítja nevezőtt a versenyben való részvételre.
- Az eredményhirdetéssel egybekötött pálinkagálán és állófogadáson való részvételnek külön részvételi díja van
Nevezett minta száma (db) | Magánfőzető/bérfőzető (Ft/db) | Kereskedelmi (Ft/db) | a nevezési díjon felül a debreceni gálán való részvételi díj (Ft/2 fő) (magánfőzető/bérfőzető/kereskedelmi főzde) |
1-5 | 8 000 Ft | 10 000 Ft | 50 000 Ft |
6 felett | 6 000 Ft | 8 000 Ft | 40 000 Ft |
Nevezett minta száma (db) | Magánfőzető/bérfőzető (EUR/db) | Kereskedelmi (EUR/db) | a nevezési díjon felül a debreceni gálán való részvételi díj (EUR/2 fő) (magánfőzető/bérfőzető/kereskedelmi főzde) |
1-5 | 20 EUR | 25 EUR | 125 EUR |
6 felett | 15 EUR | 20 EUR | 100 EUR |
- Az összeg befizethető személyesen a minták leadásakor, illetve átutalható az Ongai Kulturális Egyesület bankszámlaszámára: Takarékbank 54500198-10000719, (IBAN szám: HU33 5450 0198 1000 0719 0000 0000). A közleményben felt kell tüntetni, hogy pálinkaverseny nevezési díj. A nevezésről a számlát a nevezési díj beérkezése után állítja ki a szervező Ongai Kulturális Egyesület.
Nevezési minták átvétele:
Személyesen leadva az ongai versenyirodában, a Pálinkamúzeumban (3562 Onga, Dózsa Gy. u. 24.), 2023. január 16-áig, hétköznap 8.30 órától 16.00 óráig, illetve eljutatható postán a következő címre:
Ongai Kulturális Egyesület/Pálinkamúzeum
Magyarország, 3562 Onga, Dózsa Gy. u. 24.
(A nevezési feltételekről részletesen a csatolt dokumentumban olvashat)
Zsűrizés, értékelés:
- 2023. január 20−22. között, később pontosított időpontban.
- Az előzsűrizés időpontjai: 2023. január 17−19. között később pontosított időpontban.
- A közönségdíjas pálinka az aranyérmes kereskedelmi forgalomban kapható pálinkák közül kerül kiválasztásra 2023. február 04-én, a versenyhez kapcsolódó pálinkagálán résztvevő és a meghívott társadalmi zsűri tagjai által.
A verseny eredményhirdető gálájának időpontja és helye:
- A nevezett kereskedelemben kapható pálinkák és párlatok, iletve a magán és bérfőzetett párlatok együttes eredményhirdetése: 2023. február 04. (szombat) 17.00. Helyszín: Kölcsey Központ, Debrecen, Hunyadi u. 1‒3., az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett állófogadással egybekötött pálinkagálán és bálon.
(Az eredményhirdetésen való részvételről bővebben a csatolt dokumentumban olvashat!)
A verseny részletei a letölthető dokumentumban olvashatók!
A versennyel kapcsolatos e-mail címek:
oke.quintessence@gmail.com
takacslaszlo.onga@gmail.com
A versennyel kapcsolatos telefonszámok:
06-46/ 621-050 (pálinkamúzeum - minták átvételének helye)
+36-70/313-3216 (versenyigazgató)
Online nevezési felület: http://palinka-verseny.hu/