Quintessence

X. pálinkaverseny

Versenyeredmények

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence (IX.) Pálinka- és Párlatversenyre ismét rekordszámú nevezés érkezett. A tavalyi 1318 mintaszám után az idén több mint 1700 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából, Szerbiából és Bulgáriából. Az 1755 nevezett tételből végül 1739 pálinka és párlat került a szakértő zsűri elé. A nevezett pálinkák és párlatok 311 nevezőtől, 162 településről származnak. A pálinkák és párlatok értékelésére január 11‒13-án került sor Ongán.

A zsűri döntése alapján arany oklevelet kapott 291 (16,7%), ezüst oklevelet 463 (26,6%), míg bronz oklevelet 394 (22,7%) pálinka és párlat. A kereskedelemben kapható minták közül 36 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 50 kategória győztes minta volt. Az 1739 nevezett és lebírált mintából 413 volt a kereskedelmi tételek száma, 641 a bérfőzők és 685 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat.

A IX. Quintessence Pálinka és Párlatverseny hivatalos végeredménye, meghirdetett nagydíjai:

Versenyeredmények - Magán- és bérfőzetők | Versenyeredmények - Kereskedelmi főzdék

„Quintessence Pálinkaverseny – 2018 legjobb kereskedelmi főzdéje”, a verseny abszolút győztese az Árpád és Vadász Pálinka (Kisrét Manufaktúra Kft.)

„Quintessence Pálinkaverseny – 2018 legjobb pálinkája” a Sáppusztai Pálinkafőzde kajszibarack pálinkája

„Quintessence Pálinkaverseny – 2018 közönség díja pálinkája” a Márton és Lányai Pálinka Gurulós málnája

„Quintessence Pálinkaverseny – 2018 legjobb bérfőzdéje” Mámor Pálinkaház Kft.

„Quintessence Pálinkaverseny – 2018 legjobb bérfőzetője” Pataki Attila

„Quintessence Pálinkaverseny – 2018 legjobb magánfőzője” Pavlicsek Csaba

„Quintessence Pálinkaverseny – 2018 legjobb magán és bérfőzetet pálinkája” Pataki Attila mandarin pálinkája

„Quintessence Pálinkaverseny – 2018 legjobb ongai pálinkája” Zsarnai Bernadett som pálinkája

Meghívó a Quintessence – 2018 A Pálinka Világa című könyv könyvbemutatójára

 

Kedves Barátunk/Vendégünk!

Szeretettel várjuk a napokban megjelenő  Quintessence – 2018 A Pálinka Világa című könyv bemutatójára.

A Gyökerek ‒ múlt fejezetben olyan forrásokat válogattunk össze, amelyek szorosan kapcsolódnak a XIX‒XX. század fordulójának pálinkafőző berendezéseihez, szokásaihoz.

Az Értékek – jelen fejezetben a 2018. évi Quintessence Pálinkaverseny aranyérmes kereskedelmi tételét mutatjuk be ‒ magyar és angol nyelven.

A Lehetőségek – jövő fejezetben a 2016-ban megjelent fahordós érlelésről szóló tanulmány második részében az érlelés konkrét kutatási eredményeiről tájékozódhatnak a tisztelt olvasók. A fejezet másik tanulmánya a csonthéjas gyümölcsökből készített pálinkák legalapvetőbb fajtasajátosságait veszi számba, kitérve a versenyeken legtöbbször nevezett fajtatiszta pálinkák egyedi jellemzőire is.

 

Helyszín: Görgey A. Ált. Iskola és AMI (III. sz. épület - média terem)
Időpont: 2018. december 12., szerda 18.00 óra
A könyvet bemutatja: Takács László szerkesztő, az ongai Quintessence Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója.

(A bemutatón lehetőség lesz kedvezményes (4500 Ft-os) áron megvásárolni a kötetet, illetve a korábbi évek könyvei is hozzáférhetőek.)