Prológus, főbb változások a korábbi versenyekhez képest:
- A nevezési díjak nem változnak.
- Új: az előbírálati rendszer megszűnik. A „Quintessence”-re történt nevezések minőségi javulása nem indokolja annak további fenntartását.
- Új: A Quintessence ranglisták kiegészülnek az elmúlt 5 évre vonatkozó összetett, több éves-, illetve a legjobb bérfőzdék ranglistájával.
- Új: Külön kerül kiválasztásra, illetve értékeljük a legjobb magán és bérfőzetett párlatot! A nyertes párlatok mellett a 2. és 3. helyezett termékek is kihirdetésre kerülnek, díjazva lesznek, és plusz pontokat adnak az összetett versenyeredményekhez. Ez vonatkozik a legjobb kereskedelmi főzdére és a verseny legjobb pálinka választásra is!
- Új: Előre, pontosan meghatározott és meghirdetett kategóriagyőztes és champion győztes kategóriák kerültek meghatározásra.
- Új: A szőlő 3 alkategóriára lett bontva: illatos-muskotályos, direkttermő és egyéb szőlő.
- Új: Meghirdetésre kerül az alma, kajszibarack, körte (benne Sárga- és Piros Vilmoskörte is), meggy, szilva és szőlő kategóriákban a „Quintessence – … fajta mester” cím. Ehhez az kell, hogy a nevező az adott kategóriában minimum 5 db fajtatiszta pálinkával/párlattal nevezzen!
- Új: Módosult az összetett verseny pontozása. A beszámítandó tételek száma 10-re nőtt, a választható kötelező kategóriák száma 4-ről 5-re nőtt, és a kereskedelmi főzdéknél nyolc tétel az első 6 meghirdetett főkategória eredményeiből, míg a magán- és bérfőzetők versenyénél mind a tíz az első hat főkategóriából számítódik bele. Marad, hogy alkategóriánként csak a legjobb, maximum 1‒1 (egy-egy) termék eredményét vesszük figyelembe a fődíjakért folytatott versenybe. A tíz legmagasabb pontszámot elért minta összpontszáma kerül összeadásra, amihez kiegészítő pontok társulhatnak az 1‒3. helyezett pálinkáért/párlatért, a champion és kiemelt champion címekért, illetve egyéb, a versenybe beszámító, tíz legmagasabb pontszámot elért mintán felül nevezett tételekre vonatkozóan minden champion győztes díjat elért pálinkáért/párlatért is plusz pont jár. Sokkal kiélezettebb, ugyanakkor kiegyensúlyozottabb eredmények várhatók az eszközölt változásoktól. Nyíltabb és izgalmasabb lesz a verseny.
- Új: A csapatversenynél maradnak a 3 fős csapatok, de ott is 10 tétel számítódik bele a versenybe. (A csapat két tagja egyenként három pálinkával, a harmadik tag négy tétellel nevez.) A nevezett tételekből 8 kötelező kategória, kettő választható. Kötelező terméket beküldeni alma, bogyósok- gyűjtött erdei vagy vadon termők, kajszibarack, meggy, szilva, Vilmoskörte, vegyes és az illatos-muskotályos szőlő kategóriába.
- Új: A legjobb bérfőzde eredményeibe a beszámítandó 30 tételhez minimum 5 db, ott bérfőzetett személy nevezése szükséges.
- Új: Bevezetésre kerül egy új minősítési kategória, a „Nem hibás, de nem érmes”: 69‒70 pont. Ezen minősítési kategóriába azok a tételek kerülnek, melyek technológiailag nem hibásak, tiszták, de az alapgyümölcs fajtakarakterei, aroma jegyei nem vagy alig ismerhetők fel.
- Új: A versenyigazgató döntése értelmében a ginek és egyéb párlatok értékeléséhez ‒ de csak azokéhoz ‒ olyan személyek is behívásra kerülnek határon innen és túl, akik egy adott területnek országos és nemzetközi szaktekintélyei, még ha nem is tagjai a Quintessence értékelő/bíráló csapatának.
- Új: 10. főkategóriaként bevezetésre került a min. 3 évnél idősebb pálinkák/párlatok és az ópálinkák kategória. A verseny a 3 évnél idősebb termékek közül a legjobbakat, az időközben elfeledett vagy megért, harmonikusan lekerekedett termékeket akarja díjazni, a legjobbakra újra felhívni a figyelmet. A kereskedelmi, a törvényi előírásoknak megfelelő ópálinkák az 1. alkategóriában ezen a versenyen, a többi nevezés a 2. alkategóriába kerül, és 2026-ban kerül lebírálásra, addig lepecsételve megőrzésre kerülnek, kiküszöbölve mindenféle manipuláció lehetőségét, biztosítva, hogy a nevezett tétel tényleg annyi évet tudhat maga mögött, mint amit mondott. A 2026. évi versenyen értékelésre kerülő minták nyertesei eredményes minősítést követően plusz pontokat kapnak a jövő évi összetett verseny eredményükhöz.
- Új: Az ünnepélyes díjkiosztó gálán díjazásra kerülnek az elmúlt 15 év legeredményesebb nevezői (ker. főzdék, magán és bérfőzetők, bírálók, támogatók stb.)
- Új: Ha egy olyan új fajta pálinkák/párlatok kerülnek nevezésre, melyek a korábbi Quintessence és egyéb mérvadó versenyeken még nem szerepeltek, akkor a versenyigazgató külön szakavatott bizottságot állít fel azok értékelésére, az ilyen termékeket nem a szoftver küldi automatikusan az értékelő bizottságokhoz.