2024. december 11-én, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – Budai Campusán került sor az idei Pálinka Világa könyvbemutatóra. Ünnepi köszöntőt Kovács Zsolt, országgyűlési képviselő, a Parlament – Mezőgazdasági Bizottság, azon belül a Szőlő- Bor- Pálinka Albizottság tagja mondott, míg a könyvet Dr. Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet igazgatója mutatta be. A jelenlévő szerzők közül Dr. Kun Szilárd, Pavlicsek Csaba, Szedmák György, Torda Tibor, Turi Zsolt és Takács László szerkesztő szólt a hallgatósághoz.
A Quintessence Pálinkás Könyvek nyolcadik kötetének Gyökerek ‒ múlt fejezetében 1989-től 2004-ig boncolgatja a pálinkafőzés jövedéki ellenőrzésének történetét, a szeszfőzdék működését Turi Zsolt.
Az Értékek – jelen fejezetben a 2024. évi Quintessence Pálinka- és Párlatverseny aranyérmes kereskedelmi tételeit mutatjuk be magyar és angol nyelven. Megismerhetik az aranyérmet elért magán és bérfőzetett tételeket előállító személyeket is Takács László és Nyilasi Béla jóvoltából.
A Lehetőségek – jövő fejezetben előbb a Vilmoskörte érzékszervi sajátosságainak változását vizsgálta Lunczer János, arra keresve a választ, hogy a lepárlás és az erjesztés technológiájában ugyanazon gyümölcsből, azonos feltételek mellett készült párlatok milyen mérhető és érzékszervi különbségekkel rendelkeznek eltérő élesztőtípusok, valamint tápsók használata mellett.
Pavlicsek Csaba néhány hazai berkenye ‒ fekete, madár, házi és svéd ‒ aroma összetételét boncolgatta, közreadva azok elkészített aromakerekét is.
A lepárlási folyamat valós idejű adatainak monitorozásával kapcsolatos lehetőséget elemezte Torda Tibor, akinek eltökélt szándéka a pálinkakészítés során a szubjektivitás visszaszorítása a folyamat azonnali, valós idejű mérhetővé tételével. Az általa gondolati síkon megalkotott, ehhez szükséges berendezés neve: RT-VAM®.
A fejezet negyedik tanulmányában is előtérbe kerül a mérés. Az erjesztés során sokszor azonnali beavatkozást kell eszközölnünk, ezért célszerű folyamatosan figyelemmel kísérnünk annak változásait. Ezzel kapcsolatosan ismerteti kísérletét Szedmák György és Kun Szilárd, akik az erjesztés online diagnosztikai eszközök (IoT) segítségével való nyomon követését vették gorcső alá.
A Függelékben a XIV. Quintessence megmérettetés 2024 adatai és eredményei kerültek közzé tételre.
A könyv megreldenléséről ide kattintva tájékozódhat.